september 3, 2021

Här är Kirunahälsans stora framtidsplaner

NSD 26 augusti 2021

Åsa B Jannok och Per-Erik Mattsson

Sedan januari 2020 är läkarhuset Hermelinen delägare i Kirunahälsan. Nu smider man stora planer på att starta ett nytt hälsocentrum i Kiruna med företagsvård, vårdcentral och friskvård. ”Jag tror att Kiruna behöver det här”, säger Åsa Jannok på Kirunahälsan.

Åsa Jannok har drivit Kirunahälsan i 15 år och Hermelinen har haft sitt friskvårdshus med gym och specialistläkare i Luleå sedan 1991.

När nu Hermelinen är delägare i Kirunahälsan har läkarhuset och företagshälsovården stora planer ihop. Målet är ett hälsocentrum med vårdcentral, företagshälsovård och friskvård som ska öppna 2023 i Kiruna nya centrum.

– Ett litet Hermelinenhus är väl visionen, säger Åsa Jannok.

Per-Erik Mattsson, vd på Hermelinen, fyller i:

– Ett litet Kirunahälsanhus, en bebis.

Åsa Jannok säger att det här är ett steg som Kirunahälsan behöver ta.

– Det är dags att utveckla och jag tror att Kiruna behöver det här. Jag är också redo att gå vidare. Jag har fått frågor och funderingar under alla mina 15 år: ”Varför inte starta en vårdcentral också?”. Jag känner mig ganska trygg att göra det tillsammans med Hermelinen. Jag skulle inte ha gjort det själv, säger Jannok.

Mattsson är enig, det här går inte att göra ensam.

– Hermelinen hade inte heller startat något själva i Kiruna. Utan det bygger på den här relationen. Lokalkännedom tror jag är jätteviktigt, säger han.

Kirunahälsan och Hermelinen har samarbetat när det gäller företagskunder väldigt länge. 

– Vi har en tydlig vision att vara en viktig samhällsaktör så att våra barn kan vara stolta över oss. Ska man vara en samhällsaktör måste man vara en del av primärvården, säger Mattsson och fortsätter:

– Sen vet vi att många människor vill jobba i en annan typ av kontext än att bara jobba för regionen. Där det är närmare till beslut och så vidare. Kanske större möjligheter att påverka på alla sätt och finns. Jag tror att det är nödvändigt, för att lösa mycket av vårdens problem här uppe, att man hittar nya driftformer. 

Med den nya vårdcentralen vill de vara ett komplement till region Norrbotten, inte en konkurrent.

– Vi vill tänka lite nytt med att vi tar kvalitén som man har när man jobbar inom vården med att kombinera det med en friskvårdstillgänglighet och kundfokus. Vi tror att de två komponenterna gör att det blir en bra produkt. Vi kan nyttja både våra erfarenheter och kompetenser i det här, säger Jannok.

Just nu håller man på och tittar på lokaler. Nästa steg är att företagen tar ett formellt beslut om att gå vidare med planerna.

Andra nyheter
Tidsbokning
Tidsbokning sker genom det företag du är anställd hos
Vid om- eller avbokning av befintlig tid klicka här
För kontaktuppgifter till Kirunahälsan klicka här
Sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring ska du först kontakta ditt försäkringsbolag som i sin tur kontaktar oss på Kirunahälsan för tidsbokning.

Kiruna Kommun

Vid behov av företagshälsovård för anställd hos Kiruna Kommun skall all beställning ske via personalkontoret eller via rekvisition.

Detta gäller från och med 1 november 2021

Samarbetspartner

Om du har företagshälsovård via någon av våra samarbetspartners ska du kontakta dem först så kontaktar dem oss på Kirunahälsan för tidsbokning.

Kirunahälsan AB - Kaserngatan 6 - 981 47 Kiruna, om webbplatsen, integritetspolicy.
Webbproduktion av Heedmark
Meny